Toyohari is een zeer subtiele vorm van acupunctuur die na de 2e wereldoorlog ontstond uit de Japanse acupunctuur en meridiaantherapie.
Het was in die tijd verboden voor blinden en visueel gehandicapten om zich bezig te houden met acupunctuur. Daarom werd een veilige behandelvorm ontwikkeld waarbij naalden niet of zeer ondiep in de huid werden geprikt en waar de nadruk van de tcm-diagnose lag in het voelen en behandelen van subtiele afwijkingen op de huid.
In 1959 werd in Japan de Toyohari Medical Association opgericht die inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van lokale afdelingen.
Toyohari is een zeer subtiele vorm van acupunctuur en daarom geheel anders dan Chinese acupunctuur en zelfs Japanse acupunctuur. De tcm-diagnose bestaat voor een belangrijk deel uit het voelen van het huidoppervlak van het lichaam om subtiele veranderingen waar te nemen. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van zeer dunne naaldjes die slechts een licht contact met de huid maken. Doordat de behandeling geheel pijnloos is, is toyohari zeer geschikt voor kinderen.
Een toyohari-behandeling wordt vooraf gegaan door een uitvoerig onderzoek. De tcm-diagnose bestaat uit het omschrijven van de klachten, het betasten van de meridianen, hara-diagnose (het onderzoeken van de buik) en het voelen van beide polsen. Deze methoden geven een goed beeld van de lichamelijke conditie en geven een indicatie van de herkomst van de klachten. Nadat alle bevindingen uitvoerig zijn geanalyseerd wordt duidelijk wat het onderliggende klachtenpatroon is en wordt een behandelplan opgesteld.
Vervolgens worden dunne naaldjes of andere instrumenten tegen acupunctuurpunten gehouden die een relatie hebben met het klachtenbeeld.
Tijdens de behandeling wordt voortdurend de polsslag gecontroleerd om feedback te krijgen of het gewenste resultaat wordt verkregen.
Kenmerkend voor toyohari is het gebruik van speciale instrumenten zoals zeer dunne zilveren en gouden naaldjes, de teishin (een dikkere gouden naald met een stompe punt), de enshin (een zilveren staafje met een bolvormig uiteinde) en de zanshin (een zilveren hoornvorm). De vorm en het materiaal van de instrumenten versterken het weer op gang brengen van de energiestroom in de meridianen, zodat de klachten verminderen of zelf helemaal verdwijnen.
Afhankelijk van de ernst van de klachten (acuut of chronisch) zijn 1 of meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
Een toyohari-behandeling kan worden gecombineerd met directe moxibustie (het branden van minuscule korreltjes gedroogd bijvoetkruid), cuppen (het vacuüm trekken van de meridianen) en oefeningen om zelf thuis te doen.
DEEL DEZE PAGINA: |
|||||
©2023 Acupunctuurcentrum Veenendaal & Ede - KvK 3027579 - Privacybeleid |